diumenge, 25 de gener del 2009

El Reixac, terra de llegendes.







La casa de turisme rural el Reixac, de St. Joan de les Abadesses, esta situada
Dins el territori que Emma de Barcelona, filla del Comte Guifré el Pelós va repoblar a finals de l’any 900.
El primer document que hi figura la casa es un capbreu i es de l’any 1397 i es conserva en el monestir de St. Joan. Per tant la casa pagava els delmes al monestir regit primer per Abadesses i desprès per Abats.

Emma fou la primera abadessa i la que aporta al monestir la majoria de territori, però potser la mes coneguda fou Adalaisa, es la que la literatura va associar amb el comte Arnau.

El Comte Arnau , ha esdevingut el mite de Catalunya , durant la renaixença els més importants escriptors s’inspiraren en la tradició oral i en la cançó de comte Arnau per fer l’obra literària sobre el personatge llegendari. Entre molts destaquen Maragall, Carner, Segarra, etc.

Fou Joan Maragall que passava els estius a St. Joan , on conegué de forma directa la tradició oral de la paraula d’un personatge introvertit de l’època, que en el petit claustre de l’abadia explicà a Maragall que en aquell indret hi havia el passadís secret per on entrava Arnau per visitar la cambra de l’abadessa Adalaisa.

Maragall en les seves estades estiuenques a la Vila de St. Joan, escriví la Vaca Cega, els Goixts de la Verge de Núria i inicià la seva obra “el Comte Arnau”

Sant Joan de les Abadesses, cada any a finals de juliol i principis d’agots organitza un festival d’estiu sota el nom de “Cicle de Representacions del Mite del Comte Arnau” un dels espectacles es la representació escènica de l’obra que feu Maragall, l’obra es un espectacle que combina el teatre, la musica i la dansa i es representa en el claustre del monestir on l’obra del poeta situa la relació amorosa entre Arnau i Adalaisa.
La resta d’espectacles del Cicle tots tenen a Arnau com font d’inspiració artística.

La casa de turisme rural el Reixac, juntament amb l’oficina de turisme de St. Joan de les Abadesses, durant tot l’any, ofereixen als seus hostes la possibilitat de visitar i conèixer els indrets mes emblemàtics de la llegenda a traves d’unes visites guiades.




informació i programació del “Cicle de Representacions del mite del Comte Arnau” i de les visites guiades als indrets de la llegenda a : http://www.santjoandelesabadesses.cat/
tel 972720599