diumenge, 25 de gener del 2009

El Reixac, Micro-clima

Preparant la ratafia


Tots els ingredients


Plantant les flors







inci de la vall de "Coll del Pal"





som al prepirineu, a la falda de la Serra Cavallera amb el seu cim mes emblemàtic el Taga de 2040 metres d’alçada.
Estem just al final d’una vall que recull les aigües de pluja i neu que cauen a la serra Cavallera, el torrent que les porta es diu de “coll del Pal” aquestes aigües pures acaben al riu Ter, no gaire lluny de la casa .

Aquesta petita vall del torrent de Coll del Pal, te una disposició geogràfica que la diferencia dels altres indrets de la contrada, ja que s’hi produeix un micro-crima que fa possible una varietat de flora impensable en el territori en general.

Això permet trobar en els entorns del Reixac, tot tipus de fruits boscans, per fer melmelades, licors, rams de flors, recol·lectar herbes remeieres, o anar a buscar tot tipus de bolets.

A la primavera, per els volts de St. Joan, es tradició a molts llocs del Pirineus elaborar la Ratafia, licor a base de crema d’anís, amb nous tendres i macerat amb diverses herbes en el punt mes àlgic de la seva floració, cada fabricant te la seva recepta i el resultat final sempre es diferent, te a veure amb la quantitat de plantes i flors que s’utilitzen i amb el temps de maceració.

La Carme del Reixac ha conreat en el seu terme quasi la totalitat d’herbes necessàries per fer una excel·lent Ratafia , informació que posa a l’abast dels hostes del Reixac a la primavera.

A la tardor en una de les sortides que tenim programades també ensenyem als nostres hostes a fer un licor de procedència del nord “ El Pacharan” , cal recollir els aranyons (arándanos o andrinas) i posar-los a macerar amb aiguardent a sol i serena durant 40 dies.




el "paxaran"