diumenge, 25 de gener del 2009

El Reixac, cruïlla de camins

el Meridià Verd




Cartell indicatiu d'Itinerànnia



La casa de turisme rural el Reixac, de St. Joan de les Abadesses, esta situada estratègicament en una cruïlla de camins algun d’ells centenari, con el Camí de St. Jaume, i passa també, el GR 1, el Meridià Verd, els camins de la transhumància , el camí de la retirada i la recent xarxa de camins Itinnerania constituïda per els Consell comarcals del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà

Pels interessats en la descoberta del territori es un lloc ideal per a fer-hi estada poder recórrer els entorns i fruir de la natura i el paisatge.

El meridià Verd es un camí obert recentment, en motiu de la commemoració dels dos-cents anys d’instauració del metre com a unitat de mesura.
Els que teniu certa edat podeu recordar la definició del metre que s’aprenia en l’escola post guerra.” El metro (unidad de medida) es la diezmillonésima parte del cuadrante del meridiano terrestre que pasa por París y medido entre Dunquerque i Barcelona, el metro patrón, construido en titanio se conserva en el museo de pesas y medidas de Paris” ( a l’escola Franquista s’aprenien els conceptes de memòria sense deixar-se ni els punts ni les comes, com deien “la letra con sangre entra” tots aquells que supereu els cinquanta anys recordareu perfectament aquesta definició )

Avui es pot recórrer a peu un camí paral·lel al meridià que va donar la mesura base del sistema mètric, els governs de França i Catalunya, fomentaren aquest camí que en la part catalana va de BCN a la Frontera (sota el cim de Costabona, en el terme de Mollò) passant indrets meravellosos i no habituals en l’excursionisme d’aquest país. En el seu dia es va editar la guia amb les seves corresponents etapes i es va senyalitzar en la seva totalitat.

El Reixac, com hem dit es la cruïlla de tots aquest camins , cada vegada son mes els hostes que decideixen anar a la muntanya per gaudir de la natura, es per això que els propietaris del Reixac, han preparat un seguit d’itineraris a peu per els entorns es poden fer autoguiats, podeu ampliar la informació a http://www.elreixac.com/ o demanar-la a la Carme o en Ferran ( els propietaris del Reixac) en el tel 972720373.


Informació complementaria

.. Itinerànnia, es també això !

Segurament els arguments que tot seguit expressaré no son exactament els que varen inspirar l’inicií del projecte Itinerànnia, però segur que reforçaran el convenciment que aquesta iniciativa a d’anar endavant.

-Com les modes, tot torna... ara li torna a tocar a l’excursionisme , a finals del XIX i principis del XX hi va haver una corrent cultural. Basant-se en l’excursionisme i la recerca de les tradicions i el folklore va portar als il·lustrats de l’època a recórrer totes les valls i cims dels Pirineus, per tal de fotografiar i recopilar tot allò que un dia es podia perdre.

Avui els turistes “del Nord enllà...” vénen a casa nostra pel clima , pel territori i per la varietat del paisatge, per a ells el senderisme forma part d’una nova manera de viure, d’il·lustrar-se, de gaudir descobrint nous llocs i noves cultures. ...Itinerànnia vol facilitar tot això.

Omplir els sentits, és un repte desitjat per molts, i aconseguit per pocs. Solament per aquells que són capaços de trobar el benestar en les coses més senzilles, aquells qui cerquen la felicitat en el seu interior i qui desitgen trobar la resposta en els orígens, el món rural és la millor enciclopèdia per saber d’on venim i on anem.... Itinerànnia vol facilitar tot això.


Els aires dels prats i les muntanyes netegen el nostre interior i la nostra ment, un motiu per conscienciar-nos que els bons paisatges són el millor actiu per un territori que es vol dedicar al turisme,i sensibilitzar als nostres visitants que la preservació de la natura és indispensable per una vida millor.... Itinerànnia vol facilitar tot això.

El patrimoni monumental quasi sempre està immers en zones de gran qualitat ambiental i els millors indrets de qualitat ambiental estan en les zones de gran valor natural, és com el peix que es mossega la cua , no hi ha una cosa sense l’altra. A tall d’exemple, sabeu que els monestirs estan implantats en els llocs més bonics i millors del territori, ja que els homes i dones culturalitzades del moment podien decidir on volien viure. La gent d’avui també sap molt bé on vol anar. El Cap de Creus, els Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de l’Albera , el Parc Natural de la Garrotxa, l’espai protegit de les capçaleres del Ter i del Freser, etc... Sant Pere de Rodes , St. Quirze de Colera, Sta. Maria de Vilabertran, Besalú, Sta. Pau, St. Pere de Camprodon, St. Joan de les Abadesses, Sta. Maria de Ripoll, La vall de Núria, etc...tot aixó és Itinerànnia.

A principis de segle passat les classes benestants de Barcelona , ja cercaven en el nostre territori les aigües medicinals i el clima per fer vacances. Fins i tot la tendència a la vida sana fins hi tot s’ha implantat com una nova manera de fer turisme, en diem de salut, caminar és la millor recepta per tenir una vida més saludable, Avui els turistes més experts, del centre i del nord d’Europa, també ens trien per fer vacances de salut, per desconnectar del brogit de la feina diària, perquè el nostre territori és una destinació de pau i tranquil·litat,... per que Itinerànnia, és també això

La historia, les llegendes , les persones, el passat i el present, són els millors ingredients per a fer un país interessant, ..Itinerànnia està en un lloc interessant..,

El repte és ser, i a no trigar, la primera destinació en turisme de salut del continent, Per caminar no calen grans infraestructures, ni equipaments, ni inversions econòmiques desmesurades, però si que calen, establiments ben preparats i confortables per facilitar, desprès d’una bona ruta, una ràpida recuperació de l’esforç que aquesta pràctica representa. Al voltant del senderisme s’iniciaran un munt d’activitats econòmiques complementàries que caldrà cobrir. S’obren noves expectatives de negoci en el mont rural , les quals tindran a veure amb donar servei al turisme de salut..en aquest sentit Itinerànnia és una esperança..

Per assolir cims i objectius a la vida, cal fer com els muntanyencs, sempre amunt i mirant endavant...Itinerànnia és aixó...

Ferran Miquel

Aquest article fou publicat a la revista Pànxing Pirineus a la primavera de 2007

Més informació complementaria



ITINERÀNNIA
Xarxa de senders
Ripollès-Garrotxa-Alt Empordà

CAMINAR I ASSABORIR EL TERRITORI


Des de ja fa temps es va començar el projecte ITINERÀNNIA, una xarxa de senders interterritorial de més de 2.500 quilòmetres. El projecte suposa una de les primeres iniciatives de cooperació territorial en matèria turística i s'ha impulsat des de les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l' Alt Empordà.

ITINERÀNNIA recupera les antigues vies de comunicació entre els pobles, per poder arribar a qualsevol racó, a qualsevol petit indret. La xarxa es retroalimenta dels actius naturals i culturals de tres àrees que són els principals atractius de visitants al nostre país i permet caminar del Pirineu fins al mar.

Serà el primer espai senderista de l’Estat que aplica el concepte de xarxa viària en àrees rurals, estructura que permetrà a l’usuari arribar a qualsevol punt del territori des de qualsevol lloc i moure’s amb absoluta llibertat i total seguretat per la zona.

Si en cotxe es pot arribar a qualsevol racó, ara, a peu, també serà possible. Com si es tractés d´una xarxa de carreteres, us podreu endinsar pels racons més emblemàtics de les nostres terres, descobrireu paratges de gran bellesa i disposareu d´una àmplia oferta d´activitats, restaurants i allotjaments propers als camins, on podreu descansar, gaudir de la gastronomia, i practicar l´activitat que més us agradi.

S’ha fet una selecció molt acurada de camins, seguint una metodologia i uns criteris comuns a les tres comarques. Aquests criteris són, per exemple, valorar si es passa a prop d’algun establiment turístic, d’algun servei bàsic de la comarca, d’algun recurs de molt alt interès... la xarxa ja està definida.


Camineu per la xarxa i pas a pas podreu descobrir...allotjaments amb encant, cuina tradicional, ermites romàniques, boscos silenciosos, cales captivadores, cuina d'autor, guies de natura, terres llegendàries, poblets encisadors, volcans adormits...

Com seguir la xarxa

La xarxa permet anar de qualsevol punt a qualsevol altre, en els dos sentits (com si fos una xarxa de carreteres). No té un inici i un fi, cadascú pot decidir el tram que vol fer en funció de: el temps que hi vulgui dedicar, els atractius que hi pot trobar, el lloc on vol dinar, l'establiment on està allotjat... Els camins d' Itinerànnia passen per quasi tots els pobles.

Els senyals que trobareu en els camins:

SENYALITZACIÓ HORITZONTAL (pintada en el camí)

Seguiment del camí recte

Camí erroni

Camí a la dreta o a l’esquerra



SENYALITZACIÓ VERTICAL


La senyalització vertical consta d'un pal alt amb una banderola que indica com a màxim 4 topònims de poblacions. Des del punt on està situat el pal, aquests indrets estaran com a màxim a 6 hores de camí.

La senyalització vertical es trobarà a tots els encreuaments de xarxa, i en alguns lloc on el camí pugui ser especialment dubtós.

CARTELLERES

Trobareu una cartellera a cada població de dues cares, que permetrà situar-se i continuar per la xarxa:
Cara 1. Lloc on esteu situats i cap a on va el camí.
Cara 2. Mapa de tota la xarxa de la comarca i un mapa més petit amb les tres comarques


Informació: http://www.itinerannia.net/

info@itinerannia.net
Telf. Informació: 902 11 93 37