divendres, 24 de desembre del 2010

La importància de les Comunicacions

Fogonella pas obligat al 1600 per anar de St. Joan a Camprodon

Avui la conversa de sobretaula del piscolabis de la vigília de Nadal que venim celebrant els últims anys al bar de la Cooperativa entra d’altres coses hem parlat d’un document que acredita que un tal Jacinto Subirana que era Procurador General de la baronia de Sant Joan de les Abadesses amb 300 homes d’aquesta població varen obrir un camí carreter des de la Vall de Bianya per Capçacosta fins a la Plaça de Camprodon el document està datat el dia 5 de març de 1684.

La historia ens fa fer moltes preguntes :
Per a quina raó la gent de St. Joan tenia que facilitar les comunicacions de la Garrotxa amb la Vall de Camprodon?
Que coi i pintaven els nostres avantpassats en aquesta empresa?

Els Santjoanins per anar a Camprodon en aquella època pesaven per
Ogassai la parròquia de St. Cristòfol de Cavallera, i per anar a Olot i
la Vall de Bianya per el Collet de l'Home Mort.

I per anar a St. Pau de Seguries per on passaven?

Els únics ponts coneguts en aquella època per travessar el Ter eren el Pont Vell de St. Joan que facilitava l’accés a la vila als que venien de Ripoll , d'Ogassa , de la Vall de Ribes, i de la Vall de Camprodon, i a Camprodon el Pont Nou que facilitava sortir de Vila de Camprodon per anar cap a Ripoll via St. Joan i Ogassa o cap a Cerdanya via Vall de Ribes, per davant o per darrera de la Serra Cavallera respectivament.

Potser la contesta atans dubtes es que la gen de St. Joan varen establir una nova via de comunicació amb Camprodon, ja que a l'hivern pujar al Pla d’en Plata podia suposar un problema per la neu.... i anar a Bianya per el Coll de l’home Mort era el normal i des de allí per el Capsacosta arribar-se a Camprodon... ja està resolta l’incògnita solsament a calgut una mica de sentit comú.

Aquest document va aparèixer a la casa Subirana de Tragurà, el dia que la Família Rigat la va comprar, i avui aquest últims el custodien.

Tot plegat, si el document parlava d’un Jacinto Subirana i la casa on va aparèixer era Can Subirana, es dedueix que era en el lloc adequat, però el Procurador General de St. Joan vivia a Tragurà? o Tregurà era propietat de la Baronia de St. Joan?.

tot això qui ens ho contestarà?..... segueix la conversa, si vols pots
opinar.......

Ferran Miquel
24 de desembre de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada