diumenge, 29 de març del 2009

Els bunyols de Sant Feliu




Es evident que els orígens sempre et marquen en alguna cosa, el pare (Josep Miquel) era nascut a Calonge i la mare (Quimeta Rigau) a Sant Feliu de Guíxols, en el Baix Empordà per la quaresma com en altres indrets de Catalunya es feien els típics bunyols , però diferents dels que es coneixen com a bunyols de l’Empordà , aquest de St. Feliu tenen forma triangular i son cruixents.
El Pare,que era botiguer, els feia a la feina a l’antiga casa d’ultramarins a “Can Canals” de St. Feliu, la mare com quasi tothom a la costa, els feien a casa .
Ells varen venir a St. Joan, l’any en que es varen casar era el 1935, i portaren entre d’altres il·lusions, per a començar una vida nova un munt de cosetes i tradicions d’aquella seva terra , una que es repetia cada quaresma eren els bunyols.
Per seguir la tradició cada any els continuem fen com a mínim una vegada, però no som els únics, els meus germans també en fan.
En una ocasió, sopant a l’escola d’hostaleria de Sant Narcís a Girona, va sortir a la conversa entre les persones que compartíem taula, el tema dels bunyols , en aquella taula l’atzar va fer que els que hi menjàvem fóssim de llocs molt diferents, si no recordo malament hi havia La Dolors Padilla filla de St. Feliu de Guíxols, que en l’actualitat viu a la Platja d’Aro, amb la seva parella, en Francesc Mates d’origen de Tarragona casat amb una noia de Palamós, i en Manel Ibarz de Blanes i la seva parella de Girona i finalment jo i la Carme que vivim a St. Joan de les Abadesses, dons va resultar que tots per quaresma fèiem els mateixos bunyols i tots els havíem heretat per tradició familiar.

Els ingredients
9 ous
1500 gr. de farina
500 gr. de sucre
30gr. Mantega
1 sobre de llevat en pols
pell de llimona ratllada

per si voleu més informació de com s’han de fer el bunyols de triangle de St. Feliu de Guíxols podeu clicar aquí